Starptautiska mēroga pasākums “Prāta kaujas”


Nozīmīgs baltu liktenim bija 1236.gada 22.septembris. Žemaiši (lietuvieši) un zemgaļi sakāva Zobenbrāļu ordeni pie Saules, leģendārā Saules kauja, kurā balti cīnījās plecu pie pleca bija vienoti un uzvarēja.
Kopš 200.gada Lietuvā un Latvijā svin Baltu vienības dienu, lai pieminētu seno kareivju varonību un stiprinātu kaimiņu tautu draudzību.
Mūsu kaimiņi Obeliai ģimnāzija uzaicināja Ilūkstes Sadraudzības vidusskolas komandu piedalīties  pasākumā jauniešiem “Prāta kaujas”, ko rīkoja Lietuvas Republikas Seims, LR Seima Eiropas informācijas birojs, Rokišķu rajona domes Izglītības nodaļa, Rokišķu muzejs.
Pasākums notika Rokišķos un tika veltīts Baltu vienības dienas 15.gadadienai un 516.gadadienai kopš dibināta Rokišķu pilsēta. “Prāta kaujās” piedalījās komandas no 10 skolām, 8 komandas pārstāvēja Lietuvu-Rokišķu novadu, bet mēs un Neretas vidusskola- Latviju. Pasākuma “Prāta kaujas” 40 jautājumi bija saistīti ar baltu tautām un Eiropas Savienību, gan teorētiskie, gan vizuālie. Atbildes bija jāsniedz 1 minūtes laikā, nedrīkstot lietot grāmatas, telefonus, pierakstus un citus palīglīdzekļus. Protams, jautājumi bija interesanti, tie prasīja radošu pieeju un atraktivitāti. Pasākumu patīkamu darīja arī augstu amatpersonu piedalīšanās jauniešu apbalvošanā, Lietuvas Republikas Seima priekšsēdētāja Loreta Graužiniene un Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Noslēgumā augstās personas aprunājās un nofotografējās kopā ar jauniešu komandām.
Paldies par atsaucību un piedalīšanos starptautiskajā pasākumā “Prāta kaujas” 9.klases skolniecēm Anastasijai Mašņukai un Zlatai Bjalkovskai, 10.klases skolniecēm Žaklīnai Reinei un Karīnai Kārkliņai, 11. klases skolniecei Elīnai Galvānei un komandas kapteinim Robertam Boliņam. Paldies skolotājām Veslavai Linčikai, Judītei Buceniecei un Līgai Kūliņai par atbalstu skolēniem.