Dzejas mēneša norišu kaleidoskops Ilūkstes Sadraudzības vidusskolā


Brauciens uz grāmatas “Garā pupa’’ atvēršanas svētkiem.

8. septembrī kopā ar latviešu valodas un literatūras skolotāju Zinaīdu Ķederi devos uz grāmatas “Garā pupa” atvēršanas svētkiem, kas notika Rīgā peldošajā darbnīcā Noass (AB dambis).

Šis brauciens izvērtās par piedzīvojumu virkni. Sākumā sarunas ar skolotāju autobusā, tad gājiens kājām no autoostas pāri Akmens tiltam līdz dambim, pēc tam spēka un izveicības pārbaude uz dažādiem atrakciju rīkiem, beidzot pats pasākums peldošajā darbnīcā, kas pulcēja 43 bērnus no visām Latvijas malām (tika iesūtīti 100 skolēnu dzejoļi, bet ietverti grāmatā tikai 43), kā arī skatītājus no dažām Rīgas skolu klasēm.

Vispirms mūs uzrunāja dzejniece Inese Zandere un, tad bija iespēja iepazīties ar bērnu dzejas dzejniekiem: Arnoldu Auziņu, Uldi Ausekli, Ēriku Bērziņu, Māru Cielēnu un ieklausīties viņu jaunākajā dzejā, priecāties par Māra Salēja brīnišķīgo dzeju un humora pilnajiem atdzejojumiem. Tika piedāvāta iespēja lasīt dzeju arī skolēniem un piedalīties konkursos, kā arī saņemt dāvinājumā Garās pupas grāmatu un mieloties ar garšīgajiem jogurtiņiem.

Paldies latviešu valodas un literatūras skolotājai par palīdzību dzejoļa tapšanā un brīnišķīgo ceļojumu!

8. klases skolniece Jevģēnija Boiko


               
Tikšanās ar novada dzejnieci Laimu Buķi

8. septembrī Ilūkstes Sadraudzības vidusskolas aktu zālē notika tikšanās ar mūsu dzimtā novada dzejnieci Laimu Buķi. Tikšanās bija radoša, sirds siltuma piepildīta, interesanta un aizraujoša, kuru mums, 10. - 11. klašu skolēniem, sarūpēja klases audzinātājas Irina Malān (11. kl.) un Natālija Besprozvannaja (10. kl.)
Rudens siltajās noskaņās mēs baudījām dzeju, autores dzīvesstāstus un domugraudus, ko vērts atcerēties un pārdomāt. Dzejnieces daiļrades tematika, kas ir ļoti plaša un krāšņa, aicināja mūs atsaukt atmiņā pasaules notikumus, laimīgus un ne tik ļoti, pārdomāt par cilvēku attiecībām pret dabu un līdzcilvēkiem.

Pēcpusdienas noslēgumā mēs aizrautīgi minējām dzejnieces sacerētās mīklas, kuras vislabāk atminēja 11. klases skolēni.

Visapkārt valdīja pozitīva gaisotne un vēlme uzkavēties vēl mirkli ilgāk tur, kur sākas dzejas pasaule.

Pateicamies Laimai Buķei par šīm izjūtām un brīnišķīgo noskaņu!


11. klases skolniece Annemarija Jelinska


Viesošanās Raiņa muzejā Tadenavā


9. septembrī Dzejas dienu ietvaros 1. - 4.klašu skolēni devās mācību ekskursijā uz Raiņa muzeju Tadenavā. Tās ir Raiņa dzimtās mājas. Nesen šī māja - muzejs tika atjaunota un modernizēta, tomēr to joprojām caurvij saules elementi, gaisma un siltums. Istabas ir gaišas un saulainas. Viss liecina par to, ka šī māja  ir un vienmēr paliks Raiņa dzimtā māja.

Mums bija iespēja rēķināt, izzināt un apliecināt prāta spējas, lai tiktu galā ar šiem uzdevumiem. Mācību ekskursijā iegūtā informācija mums noderēs  mācību stundās, lai vieglāk apgūtu paredzēto mācību vielu.

Paldies 1. - 4. klašu audzinātājām par interesanto un lietderīgo mācību ekskursiju!

4. klases skolniece Katrina Baltmane
 



Dzejas darbnīca 8. un 9. klasē

13. septembrī 8. un 9. klases skolēni kopā ar skolotājām: Judīti Bucenieci, Tamāru Riekstiņu un Zinaīdu Ķederi pulcējās uz dzejas tapšanas darbnīcu, kuras norises laikā centās izprast, kas ir dzeja, kādā veidā tā var tapt, kas mudina rakstīt dzeju, kas ir kopīgs dzejai un mūzikai. Tad tika piedāvāta prezentācija par Garās pupas grāmatas atvēršanas svētku norisi, ieklausīšanās Jevģēnijas Boiko dzejolī “Lietus laikā’’ un skolotājas Zinaīdas Ķederes rakstītajā dzejā bērniem.

Pēc tam pāros arī paši literārās darbnīcas dalībnieki rakstīja dzejoļus, prezentēja tos, lasīja arī mājās rakstīto dzeju, mielojoties ar cepumiem, tēju, kafiju, rudens augļiem un vienojoties kopīgajā Raimonda Paula dziesmā “Dziesma par pēdējo lapu”.

Savukārt četri 8. klases skolēni ar ziediem rokās devās pie Raiņa pieminekļa, lai izteiktu pateicību mūsu dižajam novadniekam par skaistajiem bērnu dzejoļiem un sveiktu viņu 151. gadadienā.

8. klases skolniece Alīna Vasiļjeva
 


Dzejas stunda pie Raiņa pieminekļa

14. septembrī 12. klases skolnieki kopā ar latviešu valodas un literatūras skolotāju Zinaīdu Ķederi devās pie Raiņa pieminekļa, lai atmiņās izstaigātu dižā dzejnieka biogrāfijas lappuses, īsi ielūkotos viņa daiļrades lappusēs, ieklausītos skandētās dzejas atziņās, atcerētos dzejnieka ciešo saikni ar Latgali un Ilūksti, kā arī  noliktu sarūpētos ziedus pieminekļa pakājē, klusībā sveicot raini 151. gadadienā.

12. klases skolniece Elīna Galvāne