Turpinām izzināt Latvijas iespējas



Kaut arī rudens jau sāk demonstrēt savus asos salnas zobus, nokozdams pēdējās rudens puķes, noraudams sabradāšanai nu jau netīri iebrūnās koku lapas un iesviezdams sejā aukstas vēja šaltis,  bet tas viss mums, 17 izglītojamo grupai no 5. – 10. klasei un 2 skolotājiem: Zinaīdai Ķederei un Sandrai Zemļickai no Ilūkstes Sadraudzības vidusskolas, nebija par traucēkli, lai dotos ekskursijā uz Dunti un Salacgrīvu.

Dunte mūs iepriecināja ar Minhauzena muzeja pārdomāti sakopto apkārtni un atpūtas iespējām, kas atbilst dažāda vecuma tūristu interesēm. Savukārt pats muzejs pārsteidza ar galvenā varoņa Minhauzena fantāzijas pasaules apliecinājumiem: Minhauzens un pīles ar auklā piesietu speķi, kas pacēlušās spārnos, lai  nestu Minhauzenu pa gaisu, brieža galva ar iešauto Minhauzena ķiršu kauliņu, no kura izaudzis ķirškoks, naudas koks, pīle, kas plosa vanagu. Par citiem Minhauzena piedzīvojumiem  gids demonstrēja animācijas filmu muzeja ērtajā kinozālē – viss ačgārns un neierasts. Īsti liekas tikai Minhauzena paša un viņa sievas Jakobīnes portreti, sievas buduārs, dzīvnieku un putnu izbāzeņi, kā arī populāru Latvijas personību vaska figūras un 1000 alus kausi stikla vitrīnās no visas pasaules muzeja 2. stāvā.
Savukārt Salacgrīva mūs sagaidīja ar īstu dzestrumu, ko varēja just no esošā Rīgas jūras līča klātbūtnes. Bruņojušies ar pilsētas objektu apskates vietkartēm, informācijas centra vadītājas Lienes Tiesneses vadībā devāmies pārgājienā, lai iepazītu Salacgrīvas interesantākos objektus. Vispirms devāmies uz tirdzniecības ostu  un molu, kur katrs varēja apliecināt savu kāju izturību un līdzsvara  esamību, lai veikli lēkātu no akmens uz akmeni 300 metru garumā(lai  liellaivu vietā ostā varētu iebraukt arī kuģi, Salacas gultni padziļināja un upes grīvā no laukakmeņiem izbūvēja molu).
Nākamais objekts - Salacas promenāde un bāka - četrstūrains balts tornis ar sarkanu laternu tā galā. Mūsdienās tā diemžēl vairs nedarbojas, taču savulaik kalpojusi, lai visi zvejnieki atrastu ceļu mājup. Savukārt, sargājot  Salacas krastu no erozijas, nolēma būvēt promenādi. Tā tapa, vietējiem iedzīvotājiem savedot akmeņus.
Netālu no bākas izvietojusies reņģu pārstrādes ražotnes “Brīvais vilnis’’ ēka, kuras vestibilā aplūkojām keramikas panno – Latvijas karti ar piekrastē izkārtoto bāku siluetiem un piedalījāmies komandu spēlē “Vai pazīsti Latvijas bākas? Visātrākās un veiksmīgākās bija 10. klases meitenes.
Sasēdušies autobusā, ceļu turpinājām uz nēģu taci, kas ir  unikāls zvejas paņēmiens ar vairāku gadsimtu vēsturi, ko mūsdienās izmanto tikai Salacgrīvā. Nēģu tacis ir īpašas konstrukcijas laipa, no kuras upes straumē tiek iegremdēti nēģu murdi un notiek zveja. Taci katru gadu ierīko no jauna vairākus gadus gatavinātiem egļu kokmateriāliem, stiprināšanai netiek izmantotas ne naglas, ne skrūves, bet īpašas sasaites. Pateicoties īpašnieka Aleksandra atļaujai,  katrs varēja vērot murdu ielikšanu upē, noskatīties videofilmu par zvejnieku – fanātiķu darba ikdienu no augusta līdz februārim, kā arī tuvplānā vērot nēģus un pat paņemt tos rokās.
Iestiprinājušies kafejnīcā “Moliņš’’ un atsveicinājušies no laipnās un atraktīvās gides Lienes, ceļu turpinājām uz meža šķēršļu joslu“Murkšķu trase”, kas atrodas netālu no Salacgrīvas viesu mājās “Kraukļi”. Šī trase sastāv no dažādas smaguma pakāpes 9 veidu šķēršļiem, kas liek pārliecināties par kāju veiklību, līdzsvaru, izturību, atjautību un pat gribasspēku. Patīkami, ka lielākā ekskursantu daļa bija spējīga veikt visus šķēršļus.
Pieelpojušies priežu meža svaiguma, fiziski noguruši, bet gandarīti par pilnvērtīgi pavadīto dienu, devāmies mājupceļā, vēl ilgi kavēdamies sarunās par redzēto, piedzīvoto, atklāto. 
 

Ekskursijas vadītāja Zinaīda Ķedere