Lieldienas Ilūkstes Sadraudzības vidusskolā


Lieldienas ir laiks, kad tiek svinēti Kristus augšāmcelšanās svētki. Tas ir laiks, kad gaisma gūst uzvaru pār tumsu. Mūsu skolā šī bija klusā nedēļa. Katram no mums bija laiks pārdomām. Varējām ieklausīties sevī, lai gūtu mieru un atjaunotu spēkus sevī. Visa nedēļa tika aizvadīta klusā un sirsnīgā gaisotnē.
Zaļajā ceturtdienā Ilūkstes Sadraudzības vidusskolā 1.-4.klasēm notika Lieldienu pasākums „ Nāc, nākdama, Liela diena!”, kurā skolēni deklamēja aizkustinošus dzejoļus, rādīja Dz.Krievānes stāsta dramatizējumu „Pie vakariņu galda”, dejoja. Turpinājumā katrs skolēns varēja radoši izpausties, darbojoties radošajās darbnīcās. Visi bija gandarīti par jauko pasākumu!
Mūsdienu Lieldienu svinēšanā cieši savijušās pagāniskās un kristīgas ieražas. Saskaņā ar vissenākajām tradīcijām Lieldienas ir pavasara saulgrieži. Sadraudzības vidusskolas 5.-8. klašu izglītojamie Lieldienu tradīcijas iepazina konkursā „Braukšus brauca Lieldieniņa”. Pasākuma vadītāja 6.klases skolniece Oksana Vasiļjeva aicināja iedomāties, ka mājās Lieldienās gaidāmi dažādu tautību ciemiņi: lietuvieši, ukraiņi, igauņi, krievi, ebreji, latvieši. Lai sagādātu ciemiņiem prieku jāzina viņu tradīcijas, Lieldienu ēdieni, tautasdziesmas, spēles un rotaļas. Četras komandas uzmanīgi klausījās padomus- kā krāsojamas olas, kāpēc jāšūpojas un agri jāceļas Lieldienu rītā, kā jāsagaida ciemiņi. Īpaši jautra bija Lieldienu olu dekorēšana. Ola ir dzīvības simbols, olu krāsošana un dāvināšana – sena un ļoti iecienīta paraža. 
 Lieldienas ir laiks, kad jāpriecājās un jāpavada laiks kopā ar ģimeni. Lieldienās novēlējām ēst dzērvenes, lai visu gadu būtu veseli, augstu šūpoties, lai vasarā odi nekostu, kā arī ripināt un sisties ar olām! Lai šajās Lieldienās visiem ir stipras olas un lai izdodas atrast Lieldienu zaķi ar svētku gardumiem!
 Uzsmaidīsim viens otram un laiks vairs neliksies tik vēss un drūms, tik sirdis gaišas kļūs un pildītas ar prieku būs!