Kā Ziema satikās ar Pavasari jeb Meteņi triju tautu tradīcijās nosvinēti godam


Turpinoties ciešai sadarbībai starp pierobežas izglītības iestādēm, 20. februārī Ilūkstes Sadraudzības vidusskolas un Subates pamatskolas skolēni kopā ar skolotājiem, tikās ar Lietuvas Obeliai ģimnāzijas skolēniem, lai nosvinētu pavasara gaidīšanas svētkus  – Meteņus ( krievu - Масленица , lietuviešu – Užgavenes).

Visām trijām tautām tie ir priecīgākie un trokšņainākie no visiem gadskārtu svētkiem, kuros tiek pavadīta ziema un Zeme atmodināta pavasarim. Tāpēc svētki norisinājās Ilūkstes pilsētas stadionā, kur gan bērni, gan pieaugušie, jautru rotaļu, dziesmu un  neatkārtojamo ķekatnieku pavadībā, pakļāvās svētku noskaņai. Svētku kulminācijā tika dedzināts simboliskais Meteņu biedēklis vai salmu lelle, kuru sarūpējuši gan lietuviešu viesi, gan skolas vecāku padomes pārstāvji.

Klātesošos lutināja pavasara saule, kā arī pašu skolēnu sarūpētais cienasts – neatņemamais krievu tradīciju Meteņu atribūts – pankūkas. Skolēni meklēja sev jaunus draugus, mācījās dibināt starpvalstu kontaktus sev pieņemamā līmenī, praktizēja trīs valodas un izbaudīja pavasarīgo noskaņojumu.

Pateicamies Ilūkstes Sadraudzības skolas vecāku padomei par atbalstu, klātesamību svētkos un sarūpētajām dāvanām, kuras aizceļoja uz Obeliai ģimnāziju un Subates pamatskolu.

Paldies Subates pamatskolas direktoram J.Mačukam, skolotājai Aigai Subatiņai un 1.-4.kl.skolēniem par atsaucību un līdzdalību svētkos.

Īpašs paldies Ilūkstes Sadraudzības vidusskolas sporta skolotājam V. Novikovam, skolas izglītojamo pašpārvaldei, skolas tehniskajam personālam. Skolotājām B. Malajai, I.Malānei, L. Kūliņai, I.Galvānei un arī visiem skolotājiem par tik grandiozo svētku organizēšanu un īstenošanu. 



Ilūkstes Sadraudzības vidusskolas administrācija