Skolas pēdējais zvans



Vai atceries-šalc klusi vējā kļava,
Kad pirmo reizi sauca skolas zvans,
Bet diena šī ir cita jūsu mūžā
Kad lielai dzīvei aicinot tas skan.

Maijs ir skaistākais pavasara mēnesis, kad ziedu sveces ver kastaņas, smaržo ceriņi un dzeguze kūko katram savu laimi. Skolā maijs ir ražas mēnesis, kad skolēni un skolotāji plūc sava darba augļus.  

Šī diena, kaut ļoti gaidīta, parasti tomēr ir nedaudz skumja. Negaidīti, ka vairs nav jāiet uz stundām, jāpilda mūžīgie mājasdarbi, pat somu uz skolu vairs nav jāņemt līdzi. Kā tad tā? Tikko viss vēl mutuļoja, bet nu var būt, ka savus klasesbiedrus un skolotājus visus kopā redzat gandrīz vai pēdējo reizi. Tieši tāpēc kļūst savādi ap sirdi. Vai tiešām viss jau galā un sāksies īstā, lielā dzīve? Bērnība, skolas gadi– tas viss iegūs īstās krāsas tikai pēc tam, kad gadi jau pagājuši un daudz ūdeņu aiztecējis. Bet pagaidām vēl viss priekšā – mazs atelpas un sentimenta mirklis, un jau pēc pāris dienām – eksāmeni.
9. un 12. klašu skolēniem gribētos novēlēt pacietību visās lietās, mazu izturību šajā skolā, lielu izturību dzīves garumā. Vecākiem gribētos novēlēt mazāk sirdēstu, vairāk smaidu, vairāk laika sarunām ar saviem bērniem, uzklausot viņu šaubas, viņu domas, lai visus jautājumus mēģināt loģiski atrisināt.