Vienojošo pasākumu nedēļa Ilūkstes Sadraudzības vidusskolā



No 14. līdz 17. aprīlim kustības Draudzīgā skola ietvaros notika Vienojošo pasākumu nedēļa, kuras laikā skolēni un skolotāji piedalījās dažādos tematiskajos pasākumos. Vienojošo pasākumu nedēļas katrai dienai bija sava tematika.

Pirmajā dienā, kuras moto bija “Darbojies! Jeb Talkas diena” skolēni, vecāki, skolas vadība, skolotāji un skolas tehniskie darbinieki aktīvi iesaistījās divās akcijās „Zaļo augu akcijā”, kuras mērķis bija iegādāties košumkrūmus no saziedotajiem līdzekļiem, lai padarītu skolas apkārti modernāku un skaistāku un tradicionālajā akcijā „Padarīsim savu skolu skaistāku”, kuras mērķis bijas sakopt skolas apkārtni. Pēc labi padarītā darba visi pulcējāmies skolas pagalmā, lai baudītu svaigu gaisu, uzkodas un karstu tēju.
Otrās dienas moto bija “Iepazīsti! Jeb Ekskursiju un pārgājienu diena”. Šajā dienā skolēni kopā ar skolotājiem devās tematiskajos pārgājienos un mācību ekskursijās, to laikā apzinot vietējo kultūrvēstures vai ģeogrāfijas mantojumus.
1.– 4. klašu skolēni kopā ar skolotājām Līgu Kūliņu, Inesi Vuškāni, Benitu Malaju un Inetu Galvāni iepazina savu dzimto pilsētu – Ilūksti, apmeklējot Ilūkstes bērnu un jauniešu centru, kurā uzzināja, kādos pulciņos var darboties un apmeklēja muzeju.  MSM „Augšzemē” skolēni redzēja, kā tiek austs audekls tautas tērpiem un šūti tautas tērpi. Vēroja, kā top formas tērpi policistiem.
5. klase kopā ar klases audzinātāju Judīti Bucenieci devās tematiskajā pārgājienā uz Pilskalnes Siguldiņu „Purva taku” , kura ieved Purva pasaulē. Purva taka ir no dēļiem izveidota laipa pāri nelielam dzērveņu purvam, pa kuru ejot, skolēniem bija iespējams iepazīties ar interesanto purva augu un kukaiņēdāju valsti – augu – Raseni.
6.-7. klašu skolēni, kā arī daži interesenti no 4. un 8. klases, devās izzinošā mācību ekskursijā uz Daugavpils "Ziegler mašīnbūvi", kur iepazinās ar rūpnīcā notiekošajiem procesiem un jaunākajām iekārtām, kas tiek izmantotas izcila darba rezultāta sasniegšanai, iepazina mašīnbūves profesiju daudzveidību un to īpatnības. Līdz ar to skolēni tika motivēti apgūt eksaktā cikla mācību priekšmetus sākot jau ar pamatsskolu. Ekskursiju organizēja 6. - 7. klašu klases audzinātājas Tamāra Riekstiņa un Natālija Besprozvannaja.
Trešā diena bija Radošo aktivitāšu diena ar moto “Radi!”, kurā skolēniem tika dota iespēja radīt jaunas un oriģinālas idejas. Šajā dienā skolēni vairāk darbojās radoši. Skolēniem tika piedāvātas radošās darbnīcas pēc interesēm. Šajās darbnīcās tika iesaistītas visas klašu grupas. Pateicamies skolotājai Veslavai Linčikai par radošajām darbnīcām „Papīra plastika” 5. – 7. klasēm un „Izlaiduma pušķu veidošana” 12. klasei, skolotājai Inetai Galvānei par radošo darbnīcu „Esi radošs” 8. – 11. klasēm un sākumskolas skolotājām par radošo darbnīcu „Pavasara pārsteigums”.
Ceturtās dienas moto bija “Fantazē jeb Brīvās izvēles diena”, kurā tika organizēti Lieldienu pasākumi sākumskolai un pamatskolai. Sākumskolas skolēni kopā ar vecākiem un skolotājiem ieskandināja tuvojošās Lieldienas ar dziesmām, dejām, mīklām un ticējumiem. Savukārt, 5. – 8. klašu skolēniem tika sniegts izzinošs ieskats Lieldienu tradīcijās un vēsturē, mazie un lielie labprāt piedalījās mīklu minēšanā un Lieldienu tradicionālajās tautu rotaļās, kur galvenā balva bija Lieldienu simbols - krāsotā ola. Pasākuma organizatori, 6. klases skolēni kopā ar klases audzinātāju Tamāru Riekstiņu, bija ļoti radoši un vispusīgi, tāpēc pasākuma gaitā visiem nodemonstrēja savu aktiermeistarību, inscinējot fragmentu no krievu tautu pasakas. Galvenie aktieri bija nepārspējami savā aktiermeistarībā.
Esam priecīgi, ka skolā notika vienojošo pasākumu nedēļa, kura deva vēl vienu lielisku iespēju pilnveidot skolas psihosociālo vidi, uzlabot skolēnu, skolotāju, vecāku un skolas administrācijas savstarpējo sadarbību un sadarbību ar citām pašvaldības iestādēm.