Mūs vienoja Rainis


Šī gada 23.februārī Ilūkstes Sadraudzības vidusskolas Aktu zālē pulcējās mūsu skolas un Bebrenes vidusskolas izglītojamie uz savdabīgu latviešu literatūras stundu – lekciju, kas bija veltīta mūsu novadnieka Raiņa piemiņai.
Stundu vadīja Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes docents, pasniedzējs, rakstnieks un literatūrzinātnieks, Raiņa kluba prezidents Valentīns Lukaševičs, kurš ar sava interesantā stāstījuma palīdzību aizveda visus klātesošos uz Raiņa bērnības un jaunības zemi, gara acīm ļaujot ieskatīties dzejnieka kā bērna un jaunieša pasaules redzējumā. Savās izjūtās mēs pabijām mazā Žaniņa – vientuļnieka ( tā topošo dzejnieku sauca tuvinieki bērnībā) pasaulē, kopā ar viņu, plīvojot garo  matu šķipsnām, joņojām zirga mugurā pa Jasmuižas pļavām, ielūkojāmies Raiņa dzejolī, kurā bija vairāk jautājumu, nevis atbilžu, kā arī rakstījām ieteikumus topošajai dokumentālajai filmai par Raini.

Lekcija kopumā  lika saprast, ka mūsu Latvijas neatkārtojami skaistā daba un darbīgie ļaudis tieši laukos radīja un arī radīs tādas leģendāras personības kā Rainis. 


Ilūkstes Sadraudzības vidusskolas 12. klases skolnieks Armands Jelinskis