Konkurss „Es un Latvija”


24. janvārī Ilūkstes Sadraudzības vidusskolas neklātienes grupās norisinājās erudīcijas konkurss „Es un Latvija” ar mērķi netradicionālā  veidā atkārtot un apkopot izglītojamo zināšanas un prasmes latviešu valodā un literatūrā, kultūrā un vēsturē, kā arī apzināt un novērtēt jauniešu un pieaugušo izglītojamo sasniegumus, ieguldījumu dzimtās zemes labā un attieksmi pret dzimto valsti – Latviju.
Konkursu organizēja latviešu valodas un literatūras skolotāja D. Jemeļjanova un kulturoloģijas skolotāja I. Kūliņa.
Konkursa 1. daļā  „Es un latviešu valoda, kultūra un tradīcijas” komandu dalībnieki veidoja tautas dziesmas, mācījās „Pupiņu valodu”,  bija autori dzejoļa radīšanai, demonstrēja atmiņas asumu un lasīšanas, stāstīšanas prasmes par latviešu dižgariem Raini un Ziedoni, pāroja radniecīgās valodas. 2. daļā „Mana Latvija” un 3. daļā „Latvija Eiropas Savienībā” konkursanti atbildēja uz jautājumiem, kā arī minēja dziesmu autorus, izpildītājus un nosaukumus. Arī līdzjutēji darbojās ļoti aktīvi, jo uzdevumi bija sagatavoti ne tikai konkursa dalībniekiem, bet arī līdzjutējiem. Viņi veikli skaitīja skaitāmpantus un „Mēles mežģus”, veidoja tautasdziesmas un  nopelnīja savai atbalstāmajai komandai papildpunktus.
Saprotoša un dāsna vērtējumā bija žūrija (skolas direktore A. Kudiņa, vēstures skolotāja J. Buceniece un 10.L klases audzēkne J. Medvedjeva), jo, kaut arī vairāk punktu nopelnīja un uzvarēja 12. klašu komanda „Dzimtene”(audzēkņi V. Košmans, I. Peskovs, A. Jakovļevs, J. Kostjuka kopā ar 12.K1 klases audziņātāju I. Malāni), visu komandu dalībnieki saņēma diplomus un saldās balvas.
Vētraini aplausi un prieks acīs pierādīja, ka gandarīti bija visi- gan konkursa dalībnieki, gan līdzjutēji.
Gan audzēkņiem, gan pedagogiem izdevās piepildīt nodomu jautri un interesanti pavadīt laiku, apzināt un pierādīt sev un citiem, ka zeme, kurā mēs dzīvojam, ir mums svarīga, nozīmīga, ka latviešu valodas prasmei ir liela nozīme, ka mēs ikviens ne tikai dzīvojam šeit Latvijā, bet varam būt novērtēti šeit pēc mūsu darbiem, sasniegumiem, pēc mīlestības pret Latviju.

Latviešu valodas un literatūras skolotāja D. Jemeļjanova