Sadarbība tuvina Latvijas un Lietuvas simtgadei



Šī gada 16. septembrī Ilūkstes Sadraudzības vidusskolas pedagogi un izglītojamie kopā ar skolas direktori Alitu Kudiņu priekšgalā apmeklēja pasākumu  „Varoņu vēstures ceļš Latvija–Lietuva – 100” , kas veltīts 1919. -1920. gada Brīvības cīņām Latvijā.  Pasākumu organizēja Lietuvas brīvprātīgo kara kapu biedrības Roķišķu rajona entuziastu grupa, Roķišķu novada muzejs un Daugavpils lietuviešu biedrība “Rasa” sadarbībā ar Ilūkstes novada pašvaldību.

Svinīgā noskaņā notika svētā mise Sventes baznīcā un brīvprātīgo kareivju godināšana Sventes kapos. Kopā ar kuplu lietuviešu pārstāvju pulku, jaunsargiem un karavīriem, kā arī citiem interesentiem devāmies pie mūsu likteņupes Daugavas Arones ciemā, lai, palaižot ozola vainagus upē, godinātu kritušos lietuviešu karavīrus, kuri atdeva dzīvības par Latvijas neatkarību.
Pēc tam lielā automašīnu un autobusu kolonna devās uz Ilūkstes novada Červonkas (Sārtenes) kapiem, kur uzrunu teica gan Roķišķu pilsētas mērs Antanas Vagonis un Lietuvas Rokišķu rajona brīvprātīgās kara kapu biedrības priekšsēdētāja R. Norvaišiene, gan arī Ilūkstes novada pašvaldības izpilddirektors Reinis Līcis. Ar lepnumu varam piebilst, ka mūsu skolas direktorei Alitei Kudiņai bija īpaša tulces loma – uzrunu tulkošana gan lietuviski, gan latviski, ko viņa veica  raiti un precīzi. Savukārt pēc oficiālās daļas, Jaunsargu goda sardzes pavadīti, nolikām ziedus uz karavīru atdusas vietām.
Rudenīgās un jaukās dienas noslēgumā Eglaines kultūras namā patiesu baudījumu sniedza kopējais mielasts un svētku koncerts, kur skanēja sirdij tuvas un mīļas lietuviešu un latviešu dziesmas, priecējot visus klātesošos un vienojot kopības sajūtā.
Piesmēlušies patiesa gandarījuma pēc neskaitāmām sarunām, kopīgi dziedātām dziesmām, dejotām dejām un turpmāko sadarbības plānu ievirzēm, vēlā pēcpusdienā devāmies mājup.
 
 Ilūkstes Sadraudzības vidusskolas vēstures skolotāja Judīte Buceniece