Ar atkārtotu Ilūkstes novada komandas uzvaru noslēgusies Ģenerāļu kluba ceļojošā kausa izcīņa



Jau trešo gadu pēc kārtas kausa izcīņa ilgst veselus 9 mēnešus, ietverot sevī 8 sacensību posmus, bet devītais ir noslēdzošais, kurā tiek paziņoti sacensību rezultāti. Sacensību mērķis ir Latvijas jaunatnes saliedēšana, jauniešu valstiskā un patriotiskā audzināšana, kā arī labākās jauniešu komandas noteikšana.
Sacensību norises vietas ir Sēlijas novada pašvaldību un sadarbības novada teritorijas: Aknīste, Ilūkste, Jaunjelgava, Jēkabpils novads, Krustpils, Nereta, Sala un Viesīte. Sacensības norisinājās no 2017. gada marta līdz novembrim.

Šogad, tāpat kā pagājšgad, pēdējā sacensību posma aktivitātes tika rīkotas Jaunjelgavas pārstāvju organizētajā pasākumā «Latvijas karavīrs laikmetu griežos».
2. novembra pēcpusdienā uz Jaunjelgavas vidusskolu devās 15 novada jaunieši no Ilūkstes Sadraudzības vidusskolas, Ilūkstes 1. vidusskolas un Eglaines pamatskolas skolotāju Zinaīdas Ķederes un Aļonas Romanovas vadībā, kur tikām cienāti ar sātīgām vakariņām, tad visi, atrodoties lielajā skolas sporta zālē, pēc savas izvēles sadalījāmies jauktajās 16 sadarbības grupās, izdomājot nosaukumu, noformējot karogu un izvēloties trāpīgu saukli,  lai noteiktā laika periodā  piedalītos 21 radošajā stacijā. Uzvarēja komanda “Vilki’’, kurā ietilpa arī  trīs pārstāvji no Ilūkstes 1. vidusskolas. Savukārt 3. novembrī tāpat jauktajām komandām bija jāpiedalās orientēšanās sacensībās, kas  ilga aptuveni trīs stundas.  Dalībniekiem bija jāatrod vairāk nekā 11 kontrolpunkti un jāsaliek kultūrvēsturisko objektu 4 puzles.
Pēc sātīgajām karavīru lauku virtuves piedāvātajām pusdienām Jaunjelgavas Vecpilsētas parkā bija  apskatāma Nacionālo bruņoto spēku ieroču un ekipējuma izstāde, savukārt NBS štāba bataljona Godasardzes rotas karavīri demonstrēja defilē programmu. Tad Jaunjelgavas kultūras namā notika svinīgais pasākums, kura ietvaros norisinājās diskusijas ar biedrības «Latvijas ģenerāļu klubs» pārstāvjiem, sarunas ar karavīriem par viņu ikdienu starptautiskajās operācijās. Tika apbalvoti pasākuma projektu konkursa «Dzimis Sēlijā. Sēlijas novadu patriotiem pa pēdām», orientēšanās sacensību, «Latvijas ģenerāļu kluba» un Sēlijas novada ceļojošā kausa izcīņas uzvarētāji, par kuriem jau otro gadu pēc kārtas kļuva Ilūkstes novada apvienotā komanda. Pasākumu kultūras namā turpināja Jaunjelgavas novada bērnu un jauniešu mākslinieciskās pašdarbības kolektīvu svētku koncerts «Būt laimīgam Sēlijā…». Pasākuma nobeigumā, patriotiski noskaņoti, pacilātā atmosfērā devāmies svinīgajā lāpu gājienā uz Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem izveidoto piemiņas vietu Daugavas malā, kur tika atklāta Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem veltītā piemiņas stēla, pie kuras kopā ar dažādu organizāciju pārstāvjiem nolikām ziedus, tad stādījām bērzus, bet pēc tam mielojāmies ar karavīru lauku virtuves garšīgajām vakariņām, lai vēlā vakara stundā, spēcināti un jaunu iespaidu piepildīti, dotos mājupceļā.
Jau nākamā gada martā sāksies Latvijas Ģenerāļu kluba ceļojošā kausa izcīņas sacensību pirmais posms. Veiksmi mums visiem arī turpmāk!

Ilūkstes Sadraudzības vidusskolas
12. klases skolniece Annemarija Jelinska