Norises Ilūkstes Sadraudzības vidusskolā aprīlī



Turpinās šī gada pavasara nedrošā gaita ar vēja brāzmām, sniegu, krusu, lietu un straujām gaisa temperatūras svārstībām. Nestabilitāte dabā nav īpaši ietekmējusi rosību mūsu skolā, jo jaunu sadarbības un sevis apliecinājuma formu meklējumi un apliecinājumi turpinās.


 Skolas bibliotēkas aktivitātes

  • Bibliotekāre Veronika Orss – Orlovska un skolotāja palīdze Sandra Zemlicka rūpīgi seko zibakcijas “Lasīsim kopā’’ norisei, kas notiek katras nedēļas trešdienas garajos starpbrīžos, lai mācību gada beigās čaklākajiem lasītājiem pasniegtu pārsteiguma balvas.
  • Mēneša laikā 1. – 4. klašu skolēni patstāvīgi lasīja Hansa – Kristiana Andersena pasakas, lai godam piedalītos izcilā pasaku meistara 110. gadadienas viktorīnā.

Lieldienām veltītie pasākumi

  • Tuvojoties pavasara saulgriežu svētkiem, visas skolas klases izveidoja Lieldienu Zaķu izstādi, labākie zīmētāji demonstrēja Lieldienu redzējumu kvalitatīvos un krāsainos zīmējumos, ko varēja apskatīt skolas gaiteņos.
  • 12. aprīlī skolas Aktu zālē sākumskolas skolēni piedalījās Lieldienu pasākumā ”Nāc, nākdama, Lielā diena!”, kurā piedalījās 5 komandas: Sarkanā, Dzeltenā, Zaļā, Zilā, Oranžā. Komantu dalībnieki ar lielu pacilātību deklamēja dzejoļus, stāstīja Lieldienu ticējumus, minēja mīklas un apliecināja savu radošo izdomu. Noslēgumā visi vienojās kopīgā dziesmā “Šūpojiesi, tautu meita”.
  • 18.aprīlī 5.- 8.klašu skolēni tradicionāli pulcējās uz pasākumu “ ” skolas Aktu zālē. To vadīja 8.klases skolnieces: Alīna Vasiļjeva un Linda Jegorova. Komandas dalībnieki minēja mīklas un komentēja ticējumus, risināja krustvārdu mīklas par Lieldienām. 5.-8. klašu skolēniem bija jāizpilda mājas darbs - izrotāt Lieldienu olu. Pasākuma noslēgumā vadītājas apbalvoja dalībniekus, pasniedzot groziņus ar āboliem, un novēlēja visiem ēst dzērvenes, lai cauru gadu būtu veseli, kā arī ieteica augstu šūpoties, lai vasarā odi nekostu!
  • 18.aprīlī - trešajās Lieldienās 4.klases skolēni kopā ar audzinātāju  Līgu Kūliņu ciemojās Subatē, kur tikās ar Subates pamatskolas  un Lietuvas Ābeļu vidusskolas draugiem starptautiskā projekta Twinning noslēdzošajā pasākumā “Lieldienas gaidot", lai aktualizētu zināšanas par Lieldienu tradīcijām pie mums un citās valstīs. Pēc 3 mēnešu intensīva darba, kas norisinājās Latvijā, Lietuvā un Ukrainā skolotāju: Līgas Kūliņas (Ilūkstes Sadraudzības vidusskola), Aigas Subatiņas un Diānas Timofejevas(Subates pamatskola), Inas Bieliunienes (Ābeļu ģimnāzija) vadībā skolēni dalījās pieredzē par projektā gūto un jautri pavadīja laiku, ejot Lieldienu rotaļās, cienājoties un ripinot krāsainās Lieldienu olas.

Atvērto durvju dienas (19.04. – 21.04)
Šīs dienas tradicionāli apliecina skolas un vecāku mijiedarbību, apliecinot vēlmi uzklausīt un ieklausīties, saprast un līdzdarboties.

  • 19.aprīlī notika 9. klašu skolēnu pulcēšanās no Eglaines un Subates pamatskolas uz izklaidējošo pasākumu “Draugu pulkā”, kura laikā atraktīvā veidā  mūsu skolas izglītojamo pašpārvaldes pārstāvji ciemiņus iepazīstināja ar skolas iespējām, organizēja saskarsmes rotaļas, cienāja ar sarūpētiem gardumiem un dalījās pieredzē.
  • 20. aprīlī skolas Aktu zālē 3. -5. klases teātra pulciņa dalībnieku un tā vadītājas skolotājas Ineses Vuškānes interpretācijā interesentiem tika piedāvāta iespēja noskatīties izrādi “Sazvērestība’’. Skatītājus priecēja gan pašrocīgi veidotās dekorācijas, savdabīgi šūdinātie tērpi, kā arī jauno aktieru atraisītā saspēle.
Pēc teātra izrādes notika konkursa “Zelta spalva’’ jauno un radošo autoru apbalvošana, kuri savas izjūtas un pasaules redzējumu bija apliecinājuši gan dzejā, gan prozā latviešu un krievu valodā. Netika aizmirsti arī skolotāji – konsultanti. Savukārt jaunrades darbus var apskatīt joprojām skolas 2. stāva gaitenī.
  • 21. aprīlī skolas Lielajā zālē notika ģimeņu sporta svētki, ko organizēja skolas vadības padome un izglītojamo pašpārvalde sporta skolotāja Edgara Gaidamoviča vadībā. Atraktīvajā pasākumā piedalījās vecāku, vecvecāku, vidusskolnieku un skolotāju komandas. Spraigā cīņā, ovāciju pavadītas, 1. vietu izcīnīja Formanicku ģimenes un 11. klases komanda, 2. vietu – Tumareviču ģimenes un 10. klases komanda, 3. vietu – Vaivodu - Šulcu ģimene un skolotāju komanda, saņemot diplomus un pārsteiguma balvas.

Piedalīšanās citos pasākumos

  • 21. aprīlī norisinājās Ilūkstes novada kombinētā satura olimpiāde matemātikā 4. klasēm, kurā 3. vietu  ieguva Katrina Baltmane, bet atzinību -  Evita Matveka un Edmunds Truskovskis. Paldies skolotājai Līgai Kūliņai par skolēnu sagatavošanu.
  • 22. aprīlī notika pārskatu apkopošana par piedalīšanos novada pašvaldība izsludinātajā akcijā  „Tīrības dienas” (1. – 30. aprīlis). Šajā periodā tika sakopta savu personīgo māju un daudzdzīvokļu namu apkārtne, notika sauso zaru, pērno lapu vākšana un dedzināšana.
  • 27. aprīlī norisinājās novada tautisko deju kolektīvu skate. Blakus pieredzes bagātajiem novada kolektīviem godam startēja arī mūsu skolas sākumskolas deju kolektīvs “Dzirkstelīte’’, iegūstot iespēju 27.maijā doties braucienā uz  Cēsīm, lai piedalītos festivālā "Latvju bērni danci veda’’.
  • 30. aprīlī 10. klases skolniece Anastasija Mašņuka devās līdzi Ilūkstes jauniešiem uz Latvijā lielāko skriešanas seriālu “Skrien Latvija’’Daugavpils posmu, lai izmantotu portāla “Brīvprātīgie.lv’’piedāvāto vakanci iesaistīties pusmaratona organizēšanā. Anastasija atzīst, ka piedalīšanās dažādās jauniešu akcijās viņai dod priekšstatu par mūsdienu  sakarsmes neierobežotām iespējām, kas ir vērtīga un motivējoša pieredze.

 Izglītojamo  pašpārvaldes Izglītības ministre Annemarija Jelinska