Tematiskā pēcpusdiena „ No sirds uz sirdi’’



26. marta pēcpusdiena „ No sirds uz sirdi’’ Ilūkstes Sadraudzības vidusskolā papildināja to pasākumu kopu, kas iekļauti Latvijas un Lietuvas pierobežu skolu sadarbības projektā „Vēstures stundas nākamajām paaudzēm’’, kā arī kuplināja represēto atceres nedēļas pasākumu virkni. 

Mājīgajā skolas aktu zālē pulcējās 6.,7., 9. un 10. klases izglītojamie, projekta darba grupas pārstāvji - skolotāji: Veslava Linčika, Zinaīda Ķedere, Judīte Buceniece, izglītojamie: Imants Reinis, Laura Kasirova, Aleksandra Gržibovska, kā arī īpašie viesi – bijušie represētie: Valentīna Gaudzeja, Ādolfs Timšāns, Eleonora Knite, skolas direktore Alite Kudiņa.
Pēcpusdienas laikā tika atsaukts atmiņā Latvijā un mūsu novadā dzīvojošo tautu liktenīgais 1949. gada  25. marts, godinot tos, kuri neatgriezās, ar klusuma brīdi. Projekta grupas  dalībnieki prezentācijas veidā sniedza īsu vēsturisko ekskursu par to dienu norisēm Latvijā un Ilūkstes apriņķī, radīja emocionālo noskaņojumu ar dzejas palīdzību.
Klātesošie, ieklausoties represēto dzīves stāstos par drūmākajām viņu bērnības lappusēm Omskas apgabalā pie Irtišas upes,  vienotā pārdzīvojumā izjuta to emociju jūru, ko pauda vārdi, žesti, asaras acīs, bērnu izdēdējušie augumi vecajās fotogrāfijās. Neviens tajā brīdī nekaunējās no līdzpārdzīvojuma valguma savās acīs, jo tas bija patiesi, īsti, no sirds uz sirdi, kas tajā brīdī radīja savstarpējo sapratni starp paaudzēm.